offersen:christoffersen repræsenterer en 21 årig dansk kvinde, der af sine forældre som 16 årig blev sendt genopdragelseslejr i Somalia. Det er en principiel om myndigheders forpligtelse til at beskytte børn og unge mod genopdragelsesrejser. Det er den første sag om dette i Danmark. Det principielle perspektiv er, at domstolene skal afgøre, om myndighederne i så alvorlige sager har pligt til at handle – selvom det er svært og følsomt.
Da den danske kvinde med somalisk baggrund i 2018 var kun 16 år, blev hun sendt på genopdragelseslejr. Aarhus Kommune prøvede ikke at stoppe, hvad hun blev udsat for gennem 16 måneder i Somalia, selv om kommunen var advaret. Og da hun slap ud af fangenskabet og skjulte sig i Mogadishu, var meldingen fra Udenrigsministeriet, at de ikke kunne hjælpe hende.
I dag er 21-årige kvinde under uddannelse i Danmark, og nu har hun stævnet Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet med den påstand, at myndighederne svigtede forpligtelsen til at beskytte en sårbar borger. Kravet lyder på en godtgørelse på kr. 400.000.
»Hvis de danske myndigheder havde levet op til deres ansvar, var 16-årige Amal fra Aarhus måske ikke endt i genopdragelseslejr, og hun ville måske være kommet hurtigere hjem,« siger Jonas Christoffersen.
Selv siger kvinden:
»Jeg føler ikke, at Aarhus Kommune og Udenrigsministeriet som ansvarlige myndigheder og med kvalificerede medarbejdere har levet op til deres ansvar for at hjælpe mig.«
Sagen vurderes så vigtig for retssikkerheden i Danmark, at organisationen Advokatsamfundet og tænketanken Justitia med støtte fra Dreyers Fond og Borgerretsfonden dækker omkostningerne.
Læs Justitias pressemeddelelse af 13. juni 2023 her.
Læs Advokatsamfundets omtale her.
Læs Berlingske Tidendes artikel her: artikel bag betalingsmur.