nyheder : marts 2022

Berlingske: gennemgang af sagen mod Claus Hjort Frederiksen med ekspertudtalelser

Claus Hjort Frederiksen er i Berlingske interviewet om sigtelsen mod ham efter straffelovens § 109 for at have røbet eller videregivet hemmeligheder om Danmarks forhold til fremmede magter.

Strafferetsproffessorerne Lasse Lund Madsen og Jørgen Vestergaard bidrager med vurderinger om retlige spørgsmål.

Det kan umiddelbart være svært at se, at Claus Hjort har forbrudt sig imod straffelovens paragraf 109, der direkte handler om at røbe statshemmeligheder” og fortsætter:

Man skal i hvert fald have luppen frem for at finde en forskel mellem det, han har sagt, og det, der allerede var offentligt kendt og omtalt, ikke mindst i Information tilbage i 2014 på baggrund af Snowden-lækket.

Advokat René Offersen, der er beskikket forsvarer for Claus Hjort Frederiksen, siger til avisen, at regeringen må træde i karakter:

Justitsministeren må tage ansvar. Hvis der skal føres noget så fremmed som en straffesag om landsskadelige virksomhed mod en oppositionspolitiker, som kritiserer den regering, han selv er en del af, så holder det ikke, at Nick Hækkerup reducerer sig selv til et gummistempel.

René Offersen siger uddybende, at det er uholdbart, at Nick Hækkerup som justitsminister har sagt, at han blot vil være gummistempel, når en tiltale efter straffelovens § 110 f helt usædvanlig kræver “påbud” fra justitsministeren. Konkret vil anklagemyndigheden desuden nærliggende kræve offentligheden holdt ude af processen gennem dørlukning, og der har været hidtil uhørt kritik fra tidligere departementschefer af håndteringen af sagerne mod Lars Findsen og Claus Hjort Frederiksen, hvilket også er en kritik af regeringen.

seneste nyheder

juli 2024

Historieprofessor Rasmus Mariager anmelder i Weekendavisen advokat René Offersens bog “Den uventede advokat” under overskriften “Guide til nye advokater”. Manchetten lyder: “Claus Hjort Frederiksens advokat