nyheder : juni 2023

Grundloven må fejres – trods dens alder

I anledning af 70-året for den seneste ændring af grundloven i 1953 har advokat Jonas Christoffersen på Dagbladet Informations opfordring skrevet en kronik om emnet: Skal Danmark have en ny grundlov.

Jonas Christoffersens svar er både ja og nej:

”Grundloven afspejler ikke nutidens samfund, og hvis man skulle skrive en ny grundlov, ville man helt sikkert skrive en meget anderledes grundlov. På den anden side er Danmark et fantastisk samfund, selv om grundloven er meget mangelfuld. Man kan også mene, at det faktisk er en fordel for det politiske liv, at grundloven ikke sætter for snærende bånd på folkestyret,” siger Jonas Christoffersen.

Jonas Christoffersen peger i kronikken på syv områder, hvor grundloven er forældet: sproget, beskrivelsen af demokratiet, reguleringen af rigsfællesskabet, fraværet af rettigheder, uklarheden om det internationale samarbejde, tavsheden om velfærdsstaten og udeladelsen af klima, miljø og bæredygtighed.

”Der er mange gode grunde til at skrive en ny grundlov, men det er urealistisk at få en grundlovsreform gennemført, så man kan lige så godt skrinlægge projektet på forhånd og fejre vores grundlov. Hvis man ikke kan få, det man elsker, må man elske, det man har,” siger Jonas Christoffersen.

Læs mere her: Kronik i Information 5. juni 2023

Jonas Christoffersen skrev også en kronik i anledning af 60 året for seneste grundlovsændring: Kronik i Berlingske Tidende 5. juni 2013

seneste nyheder

juli 2024

Historieprofessor Rasmus Mariager anmelder i Weekendavisen advokat René Offersens bog “Den uventede advokat” under overskriften “Guide til nye advokater”. Manchetten lyder: “Claus Hjort Frederiksens advokat