nyheder : januar 2022

Minkkommissionen lakker mod enden

Minkkommissionen har den 28. januar 2022 afsluttet afhøringen af mere end 70 vidner. Afhøringerne har fyldt meget i medierne, ligesom den politiske debat om regeringens håndtering af sagen har været omfattende.

Sundhedsminister Magnus Heunicke valgte advokat Jonas Christoffersen som sin bisidder i sagen.

Minkkommissionen beskikker en advokat som bisidder for ministre og embedsmænd, der er berørt af undersøgelsen. En bisidder hjælper personen med at forberede sig på at afgive forklaring, da det erfaringsmæssigt kræver en indsats, før et vidne kan huske mere detaljeret, hvad der er forgået tilbage i tiden. Bisidderen overværer desuden afhøringerne af andre vidner, så bisidderen dels forstår sagen til bunds, dels kan stille spørgsmål til andre vidner.

Advokat Jonas Christoffersen forklarer:

Minkkommissionen udsendte to uger før afhøringerne begyndte i oktober knap 6.000 siders dokumenter, så der var et intensivt arbejde med at gå materialet igennem for at være klar ved de første afhøringer. Kommissionen har løbende udsendt mere materiale, så vi er nu oppe på 10-12.000 sider. Det er klart, at ikke alt er relevant for Magnus Heunicke, men der er løbende en del arbejde med at holde sig på toppen af sagen.”

Om bistanden til Magnus Heunickes forklaring fortæller Jonas Christoffersen:

”Magnus Heunicke havde i 2020 en helt overvældende arbejdsbyrde og behandlede omkring 6.000 sager i Sundhedsministeriet, så der var rigtig mange detaljer, han først kunne huske, da vi fandt de konkrete papirer frem fra bunkerne. Vi kunne også konstatere, at der manglede et par vigtige dokumenter, så dem måtte jeg skaffe fra Sundhedsministeriet. Men da vi først fik lagt alle relevante notater, dokumenter, e-mails, sms’er osv. i en bunke, kunne han huske det meste.”

Om fremlæggelse af Magnus Heunickes private notater forklarer Jonas Christoffersen:

”Sundhedsministeriet havde sagt til Magnus Heunicke, at hans notater ikke skulle udleveres til kommissionen, og det var jeg enig i. Derfor gik vi først notaterne igennem dagene inden han skulle afgive forklaring. Da han gerne ville udlevere notaterne, selv om han ikke havde pligt til det, sendte jeg dem til kommissionen, inden han skulle afgive sin forklaring, så han kunne bruge dem under afhøringen.”

Minkkommissionen har reserveret en række dage til yderligere afhøringer efter den 30. marts 2022, men det vides endnu ikke, i hvilket omfang der måtte blive tale om genafhøringer. Kommissionens beretning forventes at udkomme til juni.

seneste nyheder

juli 2024

Historieprofessor Rasmus Mariager anmelder i Weekendavisen advokat René Offersens bog “Den uventede advokat” under overskriften “Guide til nye advokater”. Manchetten lyder: “Claus Hjort Frederiksens advokat