Ledelsesansvar er det erstatningsansvar, som den daglige ledelse eller bestyrelsen for en erhvervsvirksomhed eller en organisation kan ifalde ved tilsidesættelse af de forpligtelser, der følger med ledelsesgerningen.
offersen:christoffersen bistår både sagsøgte ledelsesmedlemmer og sagsøgende kreditorer eller andre skadelidte.
Ledelsesansvar kan gøres gældende, hvor erhvervsvirksomheden er sund og i ordinær drift (bortset fra de kritisable forhold), men i praksis bliver ledelsesansvaret først aktuelt, når aktionærerne eller kreditorerne lider tab i forbindelse med erhvervsvirksomhedens konkurs. Det hører til undtagelsen, at ledelsesansvaret begrundes i enkeltstående svigt, og som regel tegner der sig et billede af mere omfattende ledelsessvigt.
Ledelsesansvaret er individuelt. Hvert ledelsesmedlem bedømmes for sig, og i praksis falder domme tit forskelligt ud for de sagsøgte ledelsesmedlemmer. Ledelsesansvaret er personligt og ubegrænset og derfor en alvorlig sag. For bestyrelsesmedlemmer er der næsten altid misforhold mellem bestyrelsesmedlemmernes fordele ved erhvervet og ansvarets tyngde. Der er derfor grund til at overveje vilkår om bestyrelsesansvarsforsikring forud for indtrædelse i en bestyrelse.
Hvis anklagemyndigheden rejser erhvervsstraffesag mod et ledelsesmedlem, må ledelsesmedlemmet lægge til grund, at afgørelsen i erhvervsstraffesagen vil få stor betydning for bedømmelsen af et efterfølgende erstatningsansvar. Domstolene vil sjældent i et erstatningsopgør anlægge en anderledes bedømmelse end i straffesagen, selv om der er tale om to selvstændige sager. Advokatvalget i erhvervsstraffesager bør derfor træffes med øje for, om der er risiko for en efterfølgende civil ledelsesansvarssag.
o:c repræsenterer også parter i konkurskarantænesager, der kan ligge forud for både ledelsesansvarssager og straffesager.
o:c har fokus på, at de personlige og navnlig familiemæssige omkostninger må tages i betragtning.
René Offersen arbejdede i 90’erne hos Kammeradvokaten med ledelsesansvarssagerne mod blandt andre de tidligere ledelser i C&G Banken (første bankkrak siden Landmandsbanken i 1922) og vekselerfirmaet Benzon & Benzon. Her førte han tillige et større antal selskabstømmersager mod tidligere ledelser og ejere.
Efter finanskrisen har han løst komplekse opgaver vedrørende bl.a. Amagerbanken.
René Offersen er advokat for de institutionelle investorer i den ved Østre Landsret verserende prospektansvarssag mod OW Bunkers tidligere ledelse.